Kapcsolat

Szombathely Megyei Jogú Város Értéktára

Cím: 9700 Szombathely,
Kossuth Lajos u. 1-3.
E-mail: info@szombathelyiertektar.hu
Kapcsolat

Kapcsolat

Szombathely MJV Polgármesteri Hivatal

Egészségügyi, Kulturális és Koordinációs Iroda

Szombathelyi Értéktár Bizottság

9700 Szombathely, Kossuth Lajos u. 1-3.

Telefon: 94/520-151Kulturális örökség

A Szent Márton temető

A Szent Márton temető

A szentmártoni temető egyike hazánk és Európa legrégebbi és egyben legtovább is használt sírkertjének.
„Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli a múltját, nézd meg a temetőit.” – Széchenyi István Szombathelyen a Szent Márton úti temetőnek már kétezer éves múltja van, bár, ha végig sétálunk az ódon hangulatú temetőben a síremlékek között, kétszáz évesnél régebbit napjainkban már nem találhatunk. A szentmártoni temető egyike hazánk és Európa legrégebbi és egyben legtovább is használt sírkertjének, azonban 1962-től már nem temetkeznek ide. A történészek szerint már a Kr. sz. 2. században temetkeztek ide. A temetőben híres szombathelyi családok sírköveit lehet fellelni, olyan neves emberek nyugszanak itt, akiknek emlékét utcatáblák is őrzik. A Szombathelyi Szépítő Egyesület alapító elnökének, Varasdy Károlynak a síremléke is itt található, akárcsak az egyesületben tevékenykedő számos jeles városvezető, tisztségviselő sírköve is: Kárpáti Kelemen tudós tanár, Bodányi Ödön városi főmérnök, Herbst Géza alispán, és a sort még hosszan lehetne folytatni.
Szombathely városának egy kiemelt jelentőségű területe ez a temető, hiszen a feltételezések szerint itt született Szombathely híres védőszentje, Szent Márton. Ráadásul a föld sok rétegben rejt csontokat, hiszen nem a legfelső sírok a legrégebbiek. Sajnos a temetőt a II. világháború során bombatámadás érte, amely sok kárt tett a sírokban. A fosztogatás és a vandalizmus sem kerülte el a temetőt, akárcsak a sok exhumálás, amit az a hír váltott ki, hogy kegyeleti parkot kívántak létesíteni a temető helyén.A szombathelyi Szent Márton temető az egyik olyan része a városnak, amely még nagyban őrzi a város történelmét. Ezt szeretné szervezetünk megóvni, megőrizni az utókornak. A Szombathelyi Szépítő Egyesület munkájának lényegét tömören összefoglalja az alábbi Vörösmarty Mihály idézet: „A múltat tiszteld a jelenben, s tartsd a jövőnek.” A szombathelyi Szent Márton temető számos, kiemelkedő fotográfus sírját rejti. Itt nyugszik a hírneves Knebel família több tagja, az amatőr fényképész Vizmathy Géza, valamint Boldogházi Kiss Zoltán, a 20. század elejének egyik legjelentősebb fényképészeti szakírója.

Lezárt temető területe: 6 ha 214 m².

A Szombathelyi Szépítő Egyesület 2014 óta több sír - Bodányi Ödön, Balogh Gyula, Kisfaludy Sándor, Dr. Dunst János, Hidassy Krisztina és Knebel Jenő - felújítását és beültetését végezte el. Az ifjúsági tagozat bevonásával a fiatalok tudást is kaptak, Szombathely híres-neves emberei élettörténetének elmesélésével. A Szombathelyi Temetkezési Kft-vel együttműködve Balogh Gyula (sírhelyét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság „A” kategóriában a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánította). Sírja teljes felújításon esett át, míg Kisfaludy Sándor síremléke részben került felújításra.

Csatolt fájl(ok)Kapcsolódó galéria


Vissza az előző oldalra!
Szombathely Megyei Jogú Város Értéktára - Magyar