-

Kapcsolat

Szombathely Megyei Jogú Város Értéktára

Cím: 9700 Szombathely,
Kossuth Lajos u. 1-3.
E-mail:
info@szombathelyiertektar.hu
Kapcsolat

Kapcsolat

Szombathely MJV Polgármesteri Hivatal

Egészségügyi, Kulturális és Koordinációs Iroda

Szombathelyi Értéktár Bizottság

9700 Szombathely, Kossuth Lajos u. 1-3.

Telefon: 94/520-151Kulturális örökség

A Szombathelyi Képtár TextilgyűjteményeA Szombathelyi Képtár Textilgyűjteménye

Magyarország legnagyobb kortárs Textilgyűjteménye a Szombathelyi Képtárban található. A gyűjtemény nagyságrendjét és széles gyűjtőkörét tekintve meghaladja a budapesti Iparművészeti Múzeumét. Az Ernst Múzeumban megrendezett Textilfalikép'68 szombathelyi bemutatásával került textilművészet városunkba a 70-es évek elején. A sikeres bemutatkozásnak köszönhetően, - Vas Megyei vezetői, Dr. Gonda György elnökletével, elhatározták, hogy Szombathely adjon fórumot a textilművészetnek. A 70-es évek művészeti életét jellemezte, hogy a különböző művészeti ágakban tevékenykedő alkotók (szobrászok, reklámgrafikusok, keramikusok, stb.) elszakadva a fővárostól az ország kisebb-nagyobb városaiban, „vidéki" helyszíneken: Miskolcon, Pécsett, Egerben, Békéscsabán, Nyíregyházán, Hatvanban, Sopronban , Nagyatádon hozták létre a művészeti seregszemléket, biennálékat és az együttes munka feltételeit biztosító alkotótáborokat, művésztelepeket, szimpozionokat. Az 1. Fal és tértextil Biennálét 1970- ben a Savaria Múzeumban, 1971-ben az 1.Ipari textilbiennálét, majd 1975-ben a Minitextil kiállítást rendezték meg. Ez utóbbit 1976-tól nemzetközi textilbienáléként írtak ki a szakmai szervezők. Ezzel egy időben elkezdődött a kortörténet szempontjából legjelentősebb textilmunkák gyűjtése, valamint a Velemi Alkotóműhely megalapítása. Páratlan eseménynek számított a kor művészeti életében, hogy a kiállítások szervezésének helyszínével egy időben megteremtették a gyűjtés megfelelő infrastrukturális feltételeket. 1990-ben a Textilgyűjtemény életében fordulat következett be: a Savaria Múzeumból átkerült a Szombathelyi Képtár újonnan megépített, a kor legmodernebb követelményeinek megfelelő tágas raktárába. Nemcsak a gyűjtemény, hanem a biennálék életében is jelentős változás történt, mivel a fal- és tértextil, az ipari textil, valamint a nemzetközi miniatűrtextil biennálék azonos időszakban kerültek megrendezésre a Képtár impozáns termeiben egy nagy átfogó rendezvényen belül. 1998-ban, a Szabadságharc és forradalom évfordulój ának emlékévében a biennálék szakmai szervezői még egy diszciplinát, a zászlót kapcsolták be a biennálék sorába, majd 2000-től a szalag, amellyel együtt kiteljesedett a biennálék tematikája: a Szombathelyi Textilbiennálé azóta öt kategóriában kerül meghirdetésre. A biennálék sora 2002-től alakult át triennálévá, megtartva a helyszínt és a kategóriákat is. A Szombathelyi Textiltriennálé a világ leghosszabb múltra visszatekintő, megszakítás nélküli textilművészeti kiállítás sorozata. A szombathelyihez hasonló múltú (1973-tól) seregszemle egyedül a lengyelországi Lódz-ban található. A Londonban, Kyotóban, Lausanne-ban egykor megrendezett nemzetközi textilkiállításokra már csak a szakma emlékszik.

A Szombathelyi Képtár textilgyűjteménye több mint 2500 darabból áll, ebből közel fele a nemzetközi miniatűrtextil gyűjtemény részét képezi. Ez a gyűjteményünk 4 kontinens több mint 40 országának alkotóit, alkotásait mutatja be. A Fal- és tértextil gyűjteményünkben megtalálhatók a hagyományos gobelin technikával alkotók falikárpitjai (Dobrányi Ildikó, Hager Ritta, Hauser Bea, Kubinyi Anna, Málik Irén, Nagy Judit, Nyerges Éva-Oláh Tamás házaspár, Pasqualetti Eleonóra, Polgár Rózsa, Péreli Zsuzsa és Solti Gizella), és az avantgárd textil-alkotások is (Attalai Gábor, Ardai Ildikó, Balázs Irén, Bódy Irén, Droppa Judit, Gecser Lujza, Lovas Margit, Polgár Csaba).

A textilgyűjteményt 22 éve vezetve, több mint 70 kiállítást szerveztem belföldi és külföldi helyszíneken. Magyarországon Budapesten kívül szinte minden megyében, külföldön a magyar intézetekben, a nagykövetségeken mutattuk be a gyűjtemény páratlan gazdagságát. Kultikus munkáink, melyek közé Szenes Zsuzsa Őrbódéja és Gázálarca tartoznak, több vándorkiállításon is részt vettek, legutóbb a Gender Chek tárlatán Bécsben és Varsóban.

Elmondhatjuk azt is, hogy magyar textilművésznek nem lehet Szombathelyi Képtár gyűjteménye nélkül életmű kiállítást rendezni.

 Kapcsolódó galéria


Vissza az előző oldalra!
Szombathely Megyei Jogú Város Értéktára - Magyar