Kapcsolat

Szombathely Megyei Jogú Város Értéktára

Szombathely MJV Polgármesteri Hivatal
Egészségügyi, Kulturális és Koordinációs Iroda
Szombathelyi Értéktár Bizottság

Cím: 9700 Szombathely, Kossuth Lajos u. 1-3.
Telefon: +36/94/520-151
E-mail: info@szombathelyiertektar.huSavaria Szimfonikus Zenekar

Előzmények

A zenekar történetében egészen az 1777-es évekig Szily János püspökségének idejéig kell visszamenni. Püspökségének kezdetén kilenc zenésszel kötött szerződést. Alkalmi kisegítőként a polgárok, a diákság, a katonazenészek, tűzoltózenészek közül szerződtettek. 1830-ban alakult meg a „Dalárda Egylet”, mely 1856-ban feloszlott. 1863-ben újra alakult Szombathelyi Dalosegyesület néven, a karnagy Schmoll Imre. Az egyházzenei mozgalom folyamatosan alakult, mígnem létrejött az egyházzeni zene tanszak, megindult a ceciliánus mozgalom. 1934-ben Werner Alajos megalapította a Schola Cantorum Sabariensis kórust, Bodányi Ödön mecénáságának köszönhetően megalakult a „Pacsirta” női kar, melyhez egy nagy létszámú zenekart is szervezett. Fúvószenészeket a katonatózenekaroktól kértek kölcsön.

A Szombathelyi hangversenyélet kezdete Reményi Ede 1861-es koncertjéhez köthető, ő kapta meg Szombathely első díszpolgári címét. 1866-ben Hübner Auguszt zongoraművész alapította meg az első szombathelyi zongoraiskolát. A Dalosegyesület szervezésében 1881. január 08-án indult el az „első hivatalos zeneoktatás” hegedű tanfolyammal. 1882. szeptember 01-jétől pedig Henne Ignác által vezetett „zenede” A Szombathelyi Dalosegyesület ének-, zongora-, és hegedűiskolájaként működik. A zenei élet elindításának első eseménye „A főgimnázium hangversennyel egybekötött táncvigadalma” volt 1881. január 12-én. A karnagy sikerrel mozgósította a városműkedvelőit, megteremtve egy városi zenekar alapjait. 1880. augusztus 30-án felavatták a zsinagógát, amely 1975-től napjainkig otthont ad a Savaria Szimfonikus Zenekarnak.

Megalakul 1899-ben a Vasvármegyei Kultúregyesület, 1901-ben a Zenekedvelők Egyesülete, ezen belül december 1-jén az Egyesület zenekara. 1902. február 16-án indított Balassa Kálmán-féle konzervatórium növendékei először léptek fel nyilvánosan a Sabaria Szállóban. 1906-ban Balassa Kálmán Budapestre költözik, magán zeneiskolája megszűnt, ettől kezdve 3 évig nem működik zeneiskola Szombathelyen. 

„1906-ban a városháza tanácstermében értekezlet gyűlt össze, melynek tárgya volt a Filharmonikus Egylet megalakítása.  Az értekezletet Brenner Tóbiás polgármester hívta össze, aki ecsetelte a város zenei életét és hangoztatta az új egylet megalakulásának szükségét”.

1909-ben a Zenekedvelők Egyesülete zeneiskola alapítását határozta el, pályázatot hirdettek, az igazgatói állást Csikor Elemér nyerte el.1910-ben a múzeum mellé kultúrházat építettek, amely a Bartók terem megnyitásáig a szombathelyi hangversenyélet és színjátszás központja lett. 1915 novemberében jótékonysági hangversenyt szerveztek, ahol Haydn remekműve az Évszakok szólalt meg. 1916-ban a város átveszi a zeneiskolát, az új név: Városi zeneiskola. Ekkor merült fel egy városi zenekar megalapításának az ötlete is. 1917-ben Koller Alfréd akciót indít egy vonós zenekar megalakítására. A zenekar zöme a zeneiskola hegedűs növendékeiből került ki. 1919. november 15-én bemutatkozott az 50 tagú vegyeskar, Lomoschitz Károly vezényelt. 1920-ben megalakult a Dunántúli irodalmi és Művészeti Egyesület, 1926-ban az Országos Zeneszövetség Vasmegyei Csoportja és a Szombathelyi Kamarazenekar Társaság. 1928-ban Dillmann Antal a soproni 5. h.gy. ezred karmesterét kérik fel a zenekar vezetésére, aki a gyalogezred zenészeivel erősítette a zenekart.

  Az 1933. május 15-i hangversenyt az 50 éves Kodály tiszteletére szervezték. Kodály Zoltán május 11-én érkezett, meghallhatta a próbákat és maga is vezényelt. A Dalosegyesület is ebben az évben ünnepelte 70. évfordulóját. Kodály: Psalmus Hungaricus című művét is előadták.

1934-ben Bartók Bélát fogadták, a zenekar koncertjének első száma a „Magyar Parasztdalok” című kéttételes mű volt, melynek zenekari átiratát ekkor készítette el a szerző. A koncerten szólistaként Koncz János lépett fel.

1935/36-ban Bárdos Alice vezetésével megalakul a Collegium Musicum vonósnégyes zenekar.  Tovább folyik a zenei élet, mígnem a háború szétszórta az egykor működő régi zenekar tagjait, többen életüket vesztették. A katonazenekart – amelyből a háború előtt a fúvósokat kölcsönözte az együttes – Debrecenbe helyezték. Ezekben az években 1948-ig Balassa Kálmán a zeneiskola tanáraival és növendékeivel ad hangversenyeket.

1948 - 1974 A Filharmóniai Társaságtól a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar függetlenített intézménnyé, hivatásos zenekarrá válásáig

A polgári zeneélet újjászervezése hivatalosan a Filharmóniai Társaság megalakulásával kezdődött 1948. július 17-én. A vármegye és a város is támogatta a Társaság működését, karnagynak Pécsi Istvánt választották meg. A zenekar 47 tagból állt, de még így is kisegítőkre szorult.

 Lendvai Ernő az 1949/1950-es tanév kezdetén foglalta el állását a szombathelyi Városi Zeneiskola és a Filharmóniai Társaság zenekara élén. Megalakult a Társaság Művészeti Bizottsága, és kibővült az Intéző Bizottság is. Lendvai Ernő nem volt „képzett” karmester zongoraművész volt, betegsége miatt hagyta abba a zongorázást.

1950-ben megalakult a Dolgozók Szimfonikus Zenekara. A Szombathelyi Bőr és Cipőgyár Vezetősége kezdeményezte egy 50 tagú zenekar megszervezését. A város vezetése megelégelte a zenekarok túlburjánzását, a MÁV igazgatóság és a Városi Tanács zenekarában 70 %-ban ugyanazok a zenészek ültek. 1956-ban létrejött a Városi Tanács Szimfonikus Zenekara Endrődy Alfréd vezetésével.

1960-tól Schmidt Mihályt bízták meg a feloszlóban lévő városi szimfonikus zenekar vezetésével, a növendékzenekar vezetését Petró János vette át. Kiss Vilmos 1962. március 19-én kelt (13.013-3/1962. sz.) jelentésében beszámol a történtekről és kijelenti, hogy a két zenekar összevonása után a „városi Szimfonikus zenekar vezetője február15-től Petró János lett.

1963 augusztusában csendül fel első alkalommal az Iseumban Mozart a Varázsfuvola című operája, Kórodi András vezényletével az Erkel Kórus közreműködésével.

1965. október 1-jén a fővárosban is bemutatkozhatott a zenekar a Szimfonikus Zenekarok I. Országos fesztiválján.

1968. augusztus 19-én adták át a zeneiskola új, modern négyszintes épületét, itt kapott végleges otthont a zenekar is. A szombathelyi kórusélet megerősödésének köszönhetően a zenekar már oratórikus művek előadására is alkalmassá vált.

Petró János 1964-ben indította el a zenekar fél-függetlenítését, melynek gondolatát a megyei Tanács Művelődési Osztálya magáévá tette. A minisztérium pozitív válasza1969 január 08-án érkezett meg 1969. január 1-i hatállyal.

1974. július 1-je egy új korszak kezdete a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar életében. E napon válta fél-független társulatból hivatásos együttessé a zenekar, a nevezték ki Petró Jánost főzeneigazgatóvá. A zenekarban ekkor már hivatásos, főállású zenészek kaptak helyet.

Szintén 1974-ben indult útjára egy másik történelmi jelentőségű esemény, az I. Országos Koncz János Hegedűverseny a Bartók Béla Zeneiskola rendezésében.

1975-től a Bartók terem átadásától - napjainkig

1975. április 5-én adták át a teljesen felújított Bartók Termet, melyet ünnepi hangversennyel vett birtokba a zenekar. Ez év őszén a Magyar Rádió stúdiófelvételt készít a zenekarral. 1976. október 10-én lépett először a Bartók terem dobogójára Kobayashi Ken-Ichiro japán karmester, a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyének győztese. 

1977 nyara egy újabb mérföldkő a zenekar történelmében. A Nemzetközi Koncert Igazgatóság vidéki helyszínt keresett a 10 éve Budapesten működő Bartók Szemináriumnak. Végül Petró János ajánlatát fogadták el, így a szeminárium Szombathelyre költözött, és azóta is emeli a zenekar és a város rangját, kulturális értékét. Ez év decemberében először lépett dobogóra Vásáry Tamás zongoraművész, december 30-án rendezte meg a zenekar első Vidám Szilveszteri Gálaestjét a Bartók Teremben.

1980-ban a II.  Nemzetközi Karmesterversen válogatója Szombathelyen került megrendezésre. 1980. december 21-én került átadásra a Bartók Terem orgonája.  
Az 1981/12982-es évad a Hungaroton hanglemezfelvételével kezdődött. 1981-ben, a szimfonikus zenekar tagjaiból alakult meg Németh Pál vezetésével Magyarország első, a barokk zene historikus előadásmódjára specializálódott együttese, a Capella Savaria.

1985 júniusában, a Bartók Béla halálának 40. évfordulójára rendezett Bartók Szemináriumot felváltotta a Nemzetközi Bartók és Kortárs Zenei Szeminárium és Fesztivál. A rendezvény a tanítással egyidejűleg rendezett nyilvános koncertek révén fesztivál jelleget kapott, profilja pedig kiegészült a kortárs zenével.

1987. február 23-án a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar fennállásának 25. évfordulóján jubileumi koncertet adott a Bartók Teremben. Köpeczi Béla művelődésügyi miniszter levélben gratulált a jubiláló együttesnek.

1991. június 30-án Petró János lemond, helyére Zsámboki Árpádot nevezik ki. 

1992. január 1-jétől 1998. júliusáig a zenekar vezető karmestere és művészti igazgatója Robert Houlihan. 

1992. június 30-án Jancsovics Antal igazgató távozik, a megbízott igazgató Táky György lett. 

1992. december 18.- 1997. december 17. között a zenekar igazgatója Hajdók Judit orgonaművész. 

1998. február 15. – 2006. szeptember 30 között a zenekar igazgatója Horváth László klarinétművész, vezető karmesterek: Kocsár Balázs és Izaki Masahiro. Új kezdeményezés a Savaria-Interfórum ’98, amely tehetséges fiatal szólisták bemutatkozását teszi lehetővé. 

1999. október1-jén, Izaki Masahiro kinevezett karnagyként, első bemutatkozó hangversenyén vezénylete a zenekart. Ebben az évben ünnepelték hivatásos státuszuk 25 éves jubileumát.

2000. július 6-án elhunyt Rajter Lajos tiszteletbeli karnagy, a cím egyedüli birtokosa.

2001. szeptember 1-től a vezető karmester Pál Tamás.

2003. szeptember 29-én Jandó Jenő zongoraművész avatta fel a Bartók Terem új Fazioli zongoráját.

2006. szeptember 1. vezető karmester Alpaslan Ertüngealp. 2006. október 1. – 2008. június 30. között a zenekar igazgatója Bonecz Ervin. 2008. július 1. – 2009. február 28. között a zenekar megbízott igazgatója Pados Róbert.

2007-ben a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar arculatváltáson megy keresztül, az intézmény új neve: Savaria Szimfonikus Zenekar lett, az új jelmondat: „Mindenkinek zenélünk”.

2009. március 1-től az új igazgató Mérei Tamás csellóművész. 2009. szeptember 11-én ünnepelte a zenekar hivatásossá válásának 35. évfordulóját, Petró János vezényletével. Ezen év októberétől Vásáry Tamás a zenekar tiszteletbeli elnök-karnagya lett.

2009 augusztusában először lépett fel a zenekar a Savaria Történelmi Karneválon. Októberben első alkalommal adott a zenekar filmzenei koncertet Hollywood Classics néven.

2011. november 12-én a város Szombathely Kultúrájáért Életmű-díjjal tüntette ki Petró Jánost a Szent Márton ünnepi gálán.

A megyei önkormányzatok konszolidációs törvénye következtében 2012. január 1-jétől, 43 év után a megyétől Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata vette át a zenekar fenntartói feladatait.

A Savaria Szimfonikus zenekar 2012. június 18-án közzétett közleménye alapján: 
„… az emberi erőforrás miniszterének 5/2012 (VI.15) EMMI rendelete a Savaria Szimfonikus Zenekar-t „Nemzeti” minősítésű szervezetté nyilvánította! A zenekar a város egyetlen nemzeti besorolású előadó-művészeti szervezete.

2014 – 2020 között a vezető karmester Madaras Gergely, majd a 2022-es évadtól Vajda Gergely.

2015. június 1-től az igazgató napjainkban is Kiss Barna kürtművész.

A SAVARIA SZIMFONIKUS ZENEKARÉRT ALAPÍTVÁNY-t 1992-ben Csinger Péter alapította a zenekar működésének támogatására. Az alapítvány 2008 óta közhasznú. Az alapítvány gondozásában jelent meg a zenekar 4 CD-je, melyek az elmúlt évadok, néhány nagysikerű koncertfelvételét tartalmazzák.

(Forrás: Szombathelyi Szimfónia – 50 éves a Savaria Szimfonikus Zenekar című könyv)

Kitüntetések

1964.  „Szocialista Kultúráért” kitüntetés

1990.  Bartók Béla-Pásztory Ditta-díj

2001. Artisjus Zenei Alapítvány díj

A Savaria Szimfonikus Zenekar jelentősége

Egy adott település szellemi gazdagságának tükre az ott zajló kulturális élet. Szombathely igazán büszke lehet arra a hatalmas értékre, melyet számos kulturális formációja képvisel, kezdve a múzeumoktól a könyvtáron keresztül a színházig és természetesen a zenei együttesekig.  

A zenei együttesek közül a Savaria Szimfonikus Zenekar rendelkezik - jogelődjein keresztül – a leghosszabb történettel, a legnagyobb tradíciókkal. Talán nem véletlen ez a több mint 250 éven átívelő múlt, és ennek gazdagsága, hiszen az emberek minden korban igényelték és igénylik jelenleg is azt a fajta életérzést, amelyet kizárólagosan a komolyzene hallgatása nyújthat.  Mindannyian érzékeljük, hogy a komolyzene nemcsak direkt módon, a koncerteken jelenik meg életünkben: szinte minden társadalmi rendezvényen egyszerűen szükségét érezzük a hangok harmóniában történő megjelenésének. Ennek az igénynek a kielégítésére jött létre anno 1777-ben az első zenei formáció városunkban, és ezt a nemes célt szolgálják zenekarunk kiváló muzsikusai napjainkban is. A komolyzene hallgatása és élvezete nem igényel semmi különös képzettséget, egyszerűen hagyni és engedni kell, hogy kifejtse hatásait: megnyugtat vagy éppen izgatottá tesz, gondolkodásra késztet vagy éppen lehetőséget nyújt a teljes kikapcsolódásra. 

Zenekarunk fennállása óta arra törekszik, hogy minél többen, a legváltozatosabb helyszíneken találkozzanak a komolyzenével, váljanak a műfaj kedvelőivé. Ezt szolgálják a Bartók Terem bérletes és nem bérletes koncertjei, az ifjúsági hangversenyek, a szabadtéri fellépések. Természetesen együttesünk tevékenysége nem korlátozódhat kizárólagosan Szombathelyre, számos regionális, országos és nemzetközi fellépés igazolja elhivatottságunkat. Ezek az előadások azt eredményezték, hogy általuk az egyetemes magyar zenekultúra ismert és elismert képviselőivé váltunk, hazánkban és külföldön egyaránt. 

A kulturális életben kiemelt jelentőségű az oktatás szerepe. A művészek jelentős része aktív pedagógusként is tevékenykedik, Szombathely és Vas Vármegye szinte minden zeneiskolájában találkozhatunk zenekarunk valamely tagjával. Az oktatási folyamatok során pedig nem csak a hangszeren történő játék megtanítása a feladat, hanem pontosan a zene természetéből fakadóan általános műveltségi információk átadása és gondolkodási mechanizmusok kialakítása is rendkívül fontos.  

A Savaria Szimfonikus Zenekar hivatásos korszakának 50. évada indul 2023. szeptemberében. Szombathely egyetlen nemzeti besorolású előadóművészeti intézménye fél évszázada deklaráltan is professzionális módon, több szegmensen keresztül szolgálja a kultúrát, gazdagítja városunk, a régió és Magyarország kulturális életét, így biztosan méltó arra, hogy az értéktárba felvételt nyerhessen. (Kiss Barna, igazgató)

Kapcsolódó link: https://sso.hu/hu/
2023 Savaria Szimfonikus Zenekar és Vajda Gergely, fotó: Büki László

Kapcsolódó galéria


Vissza az előző oldalra!
Sütiket (cookie) használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt biztosítsuk! Ha a 'Rendben' gombra kattint, elfogadja, hogy sütiket (cookie) használjunk. Adatkezelési tájékoztatónk
Szombathely Megyei Jogú Város Értéktára - Magyar