Kapcsolat

Szombathely Megyei Jogú Város Értéktára

Cím: 9700 Szombathely,
Kossuth Lajos u. 1-3.
E-mail: info@szombathelyiertektar.hu
Kapcsolat

Kapcsolat

Szombathely MJV Polgármesteri Hivatal

Egészségügyi, Kulturális és Koordinációs Iroda

Szombathelyi Értéktár Bizottság

9700 Szombathely, Kossuth Lajos u. 1-3.

Telefon: 94/520-151Sport

Vasi Gombfoci Egyesület

Vasi Gombfoci Egyesület

Az 1900-as évek elején a labdarúgás egyre növekvő népszerűségével párhuzamosan kialakult a gombfoci népi játék is, ami aztán elterjedt szerte a Kárpát-medencében. A kezdeti évtizedekben a gombfocit gyerekek játszották konyhaasztalon, iskolapadon vagy a padlóra festett vonalak fölé hasalva. A gombfoci lényege szerint egy valódi focimeccs érzetét kelti, illetve bonyolult szabályaival arra emlékeztet. Ám a valódi labdarúgástól eltérően a gombfoci, és annak különféle fejlettebb változatai (pl. a mai szektorlabda), sokkal inkább egy szem-kéz koordináción alapuló ügyességi társas- és közösségi játék, korosztálytól függetlenül.

A második világháborút követően, az 1960-as években újra megindult a gombfociélet Magyarországon, ami egyre inkább versenyszerűvé vált. A játék támogatására különféle hivatalos és félhivatalos kiadványok készültek, valamint elterjedtek a már gombutánzat műanyag játékosok is. 1964-ben jelent meg az első nyomtatott szabálykönyv is, Soós András Gombfutball című kötete, amit történetesen éppen Szombathelyen a Vas megyei Nyomdaipari Vállalat nyomtatott ki 7100 példányban.

Ezekben az időkben Szombathelyen Benyák András volt a gombfoci elterjesztésének központi alakja, aki a játék kedvéért számos régi barátot gyűjtött maga köré, így játszva mérkőzéséket és házibajnokságokat, sőt ajándékba játékosokat is készített plexiből, akárcsak házilag barkácsolva többen mások is. Sőt, az első három versenyasztalt is Benyák András készítette a városban. A játék helyszíne változó volt, ám legtöbbször a Szombathely Thököly utcai Festő Szövetkezet helyiségeiben játszottak esténként, illetve a hétvégéken.

Az 1980-as évek közepén új lendületet vett a szombathelyi gombfociélet, köszönhetően a városból elszármazott fiataloknak, akiknek többsége Budapesten tanult, illetve dolgozott, ahol ekkor már egyre inkább sportként működő rendszerben játszottak. Az ő javaslatukra a szombathelyiek is felvették a kapcsolatot a budapesti Horváth Imrével, akinek a vezetésével, illetve az országszerte működő klubok együttműködésével 1989-ben megalakult az Asztali- Labdarúgó Szövetség. Ennek köszönhetően a gombfoci, mint asztali-labdarúgás hivatalosan is sporttevékenységnek minősült. Szombathelyen a Claudia Ipari Kisszövetkezet támogatásával a cégen belül Benyák András vezetésével még 1986. március 1-én megalakult a Claudia Asztali-Labdarúgó Klub. Így a szövetségnek bejelentve 12 taggal megkezdődött az első hivatalos szombathelyi klub sportági működése. Ekkor már a szektorozás, a pálcával történő játék és az akkor újformátumú játékosok domináltak a szombathelyiek játékában. Benyák Albert festette és vonalazta a szombathelyi sportversenyek (pl. I. Claudia Kupa, 1989) rendezését lehetővé tévő 16 darab versenyasztalt. A városon kívül Budapest, Pécs és Komárom rendezvényei voltak a szombathelyiek által leginkább látogatott események, az egyéni- és csapatversenyekre 4-5 fővel jártak. A Thököly utcai üzem 1992-től Karakter Ipari Szövetkezet néven működött tovább, így aztán a klub is felvette ezt a nevet. Ám a szombathelyi klub aztán létszámhiány miatt megszűnt, a sportjáték a nyilvánosság elől újra lakásokon szervezett házibajnokságokra szűkült be. A játék reklámozására 1995-ban a Szombathely Fő terén azonban még tartottak bemutatót a szövetség elnökének részvételével.

Napjainkban a szombathelyi gombfoci élet dr. Gráfik Imre és dr. Illés Péter kezdeményezésére 2014. augusztus 30-án indult újra a Vasi Skanzenben egy kiállítással egybekötött játéklehetőséggel, amiből a Szombathelyi Gombfoci Klub Egyesületért néven Facebook-csoport is létrejött. Ez a csoport rendezte 2014. november 15-én az első ezredforduló utáni gombfoci (értsd. asztali-labdarúgó) kupát Szombathelyen, a Herényiek Házában, valamint biztosított rendszeres játéklehetőséget az újjáalakuláshoz. A szombathelyi gombfoci népi játék mint kulturális örökség hagyományainak tovább éltetése, megismertetése és népszerűsítése, valamint a szektorlabda, avagy asztali-labdarúgás sportjáték újbóli hivatalos működése céljából immár újra formális keretek között 2015. január 10-én megalakult Szombathelyen a Vasi Gombfoci Egyesület, Benkő János elnökségével.

A javaslattételi lapon további információk találhatók:

Csatolt fájl(ok)Vissza az előző oldalra!
Szombathely Megyei Jogú Város Értéktára - Magyar